10 zomerse leestips

10 zomerse leestips

  1. Neem boeken mee op vakantie!
  2. Laat kinderen hun eigen boeken uitkiezen
  3. Lees voor. Wanneer kinderen lezen niet leuk vinden, is het fijn om regelmatig voor te lezen (ook bij kinderen in de bovenbouw!). Voorlezen is nog eens hartstikke gezellig ook!
  4. Maak geen les van het lezen in de vakantie, maar reik leuke boeken aan. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel illustraties. Of kies voor een tijdschrift, vakantieboek of moppenboek.
  5. Lezen is en kan overal. Denk ook eens aan de foldertjes van de dierentuin, een boekje over de streek waar je naartoe gaat, een plattegrond van een pretpark of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis.
  6. Zien lezen doet lezen. Laat zien dat lezen iets is wat je voor je plezier doet. Duik dus zelf lekker ook iedere dag in een boek!
  7. Lees samen. Kies een zogenaamd samenleesboek of toneelleesboek. Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor. Wedden dat jullie het boek niet meer weg kunnen leggen?
  8. Doe een vakantieleesbingo om spelenderwijs boeken te lezen.
  9. Neem luisterboeken mee voor onderweg. Van veel kinderboeken is een luisterboek gemaakt. Leesbevordering tijdens saaie uren op de achterbank. Ideaal toch?
  10. Geef complimenten na het lezen. Zeker als het dagelijks lezen een opgave is voor kinderen, is het fijn als de inspanning gezien wordt. (En af en toe een ijsje als beloning is natuurlijk ook nooit weg).
10 zomerse leestips
Deel deze post: